Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιστορική ταινία για την σφαγή της Σαμοθράκης



Μια ακόμη ταινία από το 1821 προσπαθεί να μεταφέρει στο ελληνικό κοινό μέσω της μεγάλης οθόνης η εταιρία Aratos Films. Η εταιρία καλεί την ελληνική κοινωνία να στηρίξει το crowd funding του Συλλόγου Εκ κίνηση. Η ταινία με τον τίτλο "Πέντε" αφηγείται το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, τον Σεπτέμβριο του 1821. Μετά τις ταινίες "Έξοδος 1821" και "Πολιορκία" μία ακόμη αξιόλογη ταινία με ιστορικό περιεχόμενο επιχειρείται να λάβει σάρκα και οστά.


Σχετική ανακοίνωση του Πολιτιστικού Σωματείου «Εκκίνηση»:
"Το 2021 είναι μια χρονιά-ορόσημο για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Θράκη, καθώς εορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της και ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό ύστερα από 550 χρόνια στυγνής σκλαβιάς στον τουρκικό ζυγό. Η στιγμή συμπίπτει με δύο ακόμα σημαντικά ιστορικά γεγονότα: 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και από την σφαγή της Σαμοθράκης, την πρώτη που έλαβε χώρα στην επαναστατημένη πατρίδα μας, την 1η Σεπτεμβρίου του 1821.
Με αφορμή αυτήν την τριπλή επέτειο επιθυμούμε να φέρουμε στο προσκήνιο την πραγματική ιστορία του τόπου μας μέσα από την παραγωγή μιας ιστορικής κινηματογραφικής ταινίας. Να ζωντανέψουμε στη μεγάλη οθόνη τον ξεσηκωμό της Θράκης το 1821 μαζί με τον υπόλοιπο ελληνισμό, την σφαγή της Σαμοθράκης και την συγκλονιστική ιστορία των Πέντε Νεομαρτύρων με καταγωγή από το νησί. Πρόκειται για μια πραγματική ιστορία, ένα ηρωικό και ομολογιακό γεγονός που διαδραματίστηκε στη Σαμοθράκη και στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης πριν από 200 χρόνια. Τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν στους τόπους καταγωγής και μαρτυρίου των πέντε Αγίων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, με αρωγούς τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμο και τον Σύλλογο Σαμοθρακιτών Νομού Έβρου.
Το εγχείρημα είναι τολμηρό. Ήδη συγκεντρώσαμε ένα σημαντικό ποσό αλλά δεν αρκεί. Για ένα αξιόλογο αποτέλεσμα η συμβολή όλων είναι απαραίτητη. Γι' αυτό σας καλούμε να συνδράμετε χρηματικά την προσπάθεια αυτή στον βαθμό που ο καθένας μπορεί.
Όλοι μαζί μπορούμε! Συμμετέχω - Στηρίζω"
Με τιμή,
Πολιτιστικό Σωματείο «Εκκίνηση»

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εκατοντάδες Χρυσαυγίτες επέστρεψαν στις Θερμοπύλες! - Τελετή Μνήμης 2022

 

1821: Μία προδομένη Επανάσταση

  «Τούτο το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!»  Κωστής Παλαμάς Πριν από 201 χρόνια,  τον Μάρτιο εκείνο του 1821, οι Έλληνες πήρανε τα άρματα ενάντια στην τυραννία των Οθωμανών και έκαμαν την Εθνική τους Επανάσταση. Μια Επανάσταση που στηρίχτηκε προπάντων στα όπλα τους και στην δύναμη της ψυχής τους, χωρίς να στηρίζονται «στους άπιστους τους Φράγκους, που όλα τα αγοράζουνε και όλα τα πουλάνε», όπως μας λέγει ο Λόρδος Βύρων που άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι. Πόσο αλήθεια όμως ειλικρινές είναι να τιμούν το 1821, αυτοί που σήμερα εξουσιάζουν τον Λαό μας; Τελετή Τιμής και Μνήμης θα είναι η 25η Μαρτίου του 2022 ή μια χυδαία επίδειξη υποκρισίας και ωμού κυνισμού; Το Πνεύμα του 1821

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2023: ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙ ΕΡΠΥΣΤΡΙΑΣ….

  Η προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου να αποκλείει την συμμετοχή πολιτικών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές, όχι απλά καταστρατηγεί αλλά παραβιάζει ευθέως ρητές συνταγματικές διατάξεις οι οποίες κατοχυρώνουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι , της ανεμπόδιστης πολιτικής δράσης και μία σειρά θεμελιωδών αξιών του νομικού μας πολιτισμού όπως είναι το τεκμήριο της αθωότητας έως και την έκδοση αμετακλήτου απόφασης. Με νομικές σοφιστείες οι οποίες θα προκαλούσαν θυμηδία ακόμα και σε πρωτοετείς φοιτητές νομικής,    οι εμπνευστές του επίμαχου νομοθετήματος-εκτρώματος ευτέλισαν   το πολίτευμα, το Σύνταγμα , το κοινοβουλευτικό σύστημα και εν τέλει την προσωπική τους αξιοπρέπεια, όσοι δε εξ αυτών φέρουν την νομική ιδιότητα , συνειδητά επέλεξαν να θυσιάσουν το κύρος της επιστημοσύνης τους στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.